TIEDEUUTISIA: Kissojen ravintotutkimus johti neurologiseen löytöön

28.4.2009

Tutkijat löysivät kissoista yllättävän mekanismin, jossa keskushermosto pystyy korjaamaan vaurioitaan.

Maaliskuun lopussa Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus antaa tietoa siitä, kuinka myeliini, hermosolujen rasvapitoinen tuppi, pystyy rakentumaan uudelleen. Myeliinin hajoaminen on keskeistä esimerkiksi MS-taudin kehittymisessä. Tutkimuksen tuloksista voi tehdä sen tärkeän oletuksen, että myeliinin palautuminen lieventää ja jopa poistaa keskushermostoa rappeuttavien sairauksien oireita.

Tutkimus sai alkunsa sattumalta. Kissojen ruokavalioita testaava yhtiö huomasi että kissat, jotka söivät säteilyttämällä steriloitua ruokaa, alkoivat kärsiä vakavista neurologisista ongelmista. Eläimillä esiintyi liikkumisongelmia, näkökyvyn katoamista ja halvaantumisoireita. Kun ruokavaliota muutettiin, kissat alkoivat toipua ja lopulta kaikki oireet katosivat.

Oireet eivät näkyneet heti, vaan vasta, kun kissat olivat olleet kyseisellä ruokavaliolla kolmesta neljään kuukautta. Tarkemmat tutkimukset osoittivat, että oireet johtuivat myeliinin tuhoutumisesta keskushermostossa. Myeliini on solukalvosta muodostunutta rasvapitoista eristettä, joka muodostaa hermosolujen haarakkeiden ympärille niin kutsuttuja myeliinituppeja. Niiden tehtävänä on auttaa sähköimpulssien kulkua hermostossa. Myeliinin vahingoittuminen liittyy moneen neurologiseen sairauteen, ja sen aiheuttamat oireet riippuvat siitä, mistä hermoston osista myeliini puuttuu.

Kun kissojen ruokavaliosta poistettiin säteilytetty ruoka, oireet alkoivat lieventyä ja katosivat lopulta kokonaan. Hermosoluihin, joiden myeliinituppi oli kadonnut, syntyi uudestaan myeliinia, mutta kerros jäi alkuperäistä ohuemmaksi.

Neurologisten tautien hoitamiseksi olisi erittäin tärkeää löytää keino, jolla myeliinia saadaan palautettua muuten vahingoittumattomiin hermosoluihin. Kissojen ravintokokeilun sivujuonteena alkanut tutkimus antaa tärkeää tietoa siitä, että myeliinin palautuminen voi edelleen johtaa oireiden helpottumiseen tai poistumiseen.

Tutkimusta johti neurologi Ian Duncan Wisconsinin–Madisonin yliopistosta. ”Emme vielä ymmärrä, mikä mekanismi johti kissojen myeliinin katoamiseen”, hän sanoo, ”mutta on epätodennäköistä, että säteilytetyn ruoan syöminen johtaisi ihmisillä samanlaisiin oireisiin”. Tutkimuksen anti on nimenomaan sen tarjoamassa tiedossa myeliinin palautumisesta ja neurologisten oireiden katoamisesta.

Viite: Duncan ID, Brower A, Kondo Y, Curlee JF Jr, Schultz RD: Extensive remyelination of the CNS leads to functional recovery. Proc Natl Acad Sci USA 2009 Apr 2.

© Tiina Raevaara