Persoonallisuustutkimus

Käynnistimme vuonna 2018 kissojen persoonallisuustutkimuksen, KISPETin, jonka tavoitteena on selvittää kissojen persoonallisuuden rakennetta, vaihtelua yksilöiden ja eri rotujen välillä, persoonallisuuteen vaikuttavia ympäristötekijöitä ja persoonallisuuden genetiikkaa. Tutkimus auttaa ymmärtämään kissojen käyttäytymistä ja edsitää niiden hyvinvointia.

Projektin ensimmäisenä osana julkaisimme kissanomistajille ja -kasvattajille suunnatun kissojen persoonallisuus- ja käyttäytymiskyselyn. Kyselyyn toivottiin vastauksia kaiken luonteisista ja -rotuisista kissoista, myös koti- ja maatiaiskissoista. Käyttäytymiskysely jaettiin kolmeen osioon (käyttäytyminen, tausta ja nykyiset elinolosuhteet, terveystilanne), jotka voi täyttää missä tahansa järjestyksessä.

Kyselyvastauksia kerättiin syksyyn 2020 saakka, jonka jälkeen aineistoa on analysoitu ja tuloksista on tehty useampia vertaisarvioituja julkaisuja. Projekti on toistaiseksi päättynyt. Jatkossa kissojen persoonallisuus ja käyttäytymistutkimuksiin saattaa avautua mahdollisuus avoimen yliopiston kurssin kautta. Kerromme siitä lisää, jos se toteutuu.